Olen löytänyt ratkaisun! Nimittäin sitkon. Meidän taloudessa ei
juurikaan ruokaa laiteta, bravuureita on tasan kaksi, muut maut löytyvät
opiskelijaravintoloista. No ne bravuurit ovat pestopasta vaihtuvilla juustotäytteillä
ja pitsa. Pitsassa minua on kuitenkin jo pitkään vaivannut pohja-asiat. Ihan
kovin pitkälle en ole kokeiluissa päässyt, mutta tässä taannoin löysin sitkon.
Tein pohjan suunnilleen näistä aineksista:
- n.3-4 dl jauhoja, (pitäisi kai olla durumvehnäjauhoja, mutta niitä ei löytynyt kaapista)
- n. 20 g hiivaa
- 1 tl suolaa, (tämä on aika paljon, mutta tuo vähän makua)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1,5 dl vettä
Ja se paljon puhuttu sitko löytyi näin. Liota hiiva lämpimään
veteen, lisää suola ja oliiviöljy sekä noin puolet jauhoista. Meillä ei ole
yleiskonetta, joten käytin sähkövatkainta ja tämä olikin mullistavaa. Vatkaa täydellä
teholla vispiläpäillä noin viisi minuuttia, jopa vähän enemmän. Kun olet
vatkannut, lisää loput jauhot vähitellen ja vaihda sopivassa kohdassa
vatkaimeen taikinakoukut. Ja vatkaa lisää. Vatkauksen määrää ei ilmeisesti voi
liioitella. Vatkauksen jälkeen taikinan annetaan kohota ja loppu edetään niin
kuin nyt yleensä.
Toinen vinkki on varmasti tuttu monelle, mutta en voi olla tähdentämättä,
että pitsa kannattaa laittaa kuumalle pellille, jätä pelti siis uuniin lämmittämisen
ajaksi.
Niin ja meidän suokkaritäytteet ovat: paseerattu tomaatti,
tomaattiviipaleet, mustapippuri, pesto, mozzarella ja ”sekajuustoraaste”. Niin
ja taistelua käydään aika usein siitä, laitetaanko lisäksi fetaa, eli se on
puolisuokkaritäyte.
Omnomnom...
/H.
Omnomnom...
/H.
Tota peltivinkkiä pitääkin kokeilla. Mä vaivaan taikinan yleensä käsin, mutta nyt oon tainnut tulla tosi vanhaksi ja rouviintuneeksi, kun oon toivonut synttärilahjaksi yleiskonetta..! Meidän lempparipizzaan tulee paseerattua tomaattia (ehdottomasti Mutti-merkkistä) ja mozzarellaa, uunin jälkeen päälle prosciuttoa ja rucolaa sekä mustapippuria. Toiseen lempparipizzaan tulee paseeratun tomaatin ja mozzarellan lisäksi chorizoa, punaista paprikaa ja chiliä. Molemmat makuvariaatiot on kopsattu Sergio'sta!
VastaaPoistaOujee sitko! Yks kokeilemisen arvoinen pitsakikka: jos teillä on valurautapannu, tai luulen et onnistuu tavallisessakin pannussa. Leivo pannuunmahtuva pyöreä pohja ja paista se molemmin puolin ruskeapilkkuiseksi. Täytä vasta sitten ja laita hyvin kuumaan uuniin (meillä yleensä niin paljon kun uunista irtoo, 275-300*C) jossa on se kuuma pelti tai semmoinen hienous kuin leipäkivi vain n. 5 minuutiksi kunnes juusto sopivasti sulanut tai muu hyvä täytteenvärimuutosindikaatio. Nam! Mutta joo, pitsamielipiteitä on varmaan kymmeniä ;)
VastaaPoistaNamnamnam, täällä taas jo herahtaa vesi kielelle. Kiitos vinkeistä! Meillä oli kantakodissa sellainen leipäkivi, ehkä joskus löytyy omastakin kotoa, se olisi varmaan kätevä!
VastaaPoista/H
herkkua namnam... ja kokeile tosiaan joskus siitä durum-vehnästä, se nostaa sitkon vielä ihan toiselle tasolle: vaikka kattoon asti, jos oikein innostuu heittelemään pohjia!
VastaaPoista:) Joo, kokeilinkin jo tossa yksi ilta. /H
VastaaPoista