Idag firas Luciadagen och receptet kommer att vara på svenska. Jag fick det när jag tittade på programmet Strömsö i YLEfem. Det är inget traditionellt recept utan något helt nytt: Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot.
Ingredienser
- 4 deciliter (dl) naturell färskost
- 4 deciliter (dl) crème fraîche
- 200 gram (g) gravad lax - hel bit
- 1 bunt dill - finskuren
- 0.5 deciliter (dl) gräslök - finskuren
- 3 matsked (msk) pepparrot - riven
- 6 st gelatinblad
- 5 skiva kavring
- 100 gram (g) brynt smör
- 1 nypa salt
- 1 nypa svartpeppar
Mixa kavring med brynt smör och tryck ut i en terrinform.
Tärna laxen.
Värm upp 1 dl creme fraiche och rör ut de blötlagda gelatinbladen.
Blanda övrig creme fraiche, färskost, örter, pepparrot och lax.
Tillsätt den varma creme fraichen och smaka av med salt och peppar.
Häll färskostsmeten i terrinen och låt stelna i kylen 2 timmar.
/I
Tärna laxen.
Värm upp 1 dl creme fraiche och rör ut de blötlagda gelatinbladen.
Blanda övrig creme fraiche, färskost, örter, pepparrot och lax.
Tillsätt den varma creme fraichen och smaka av med salt och peppar.
Häll färskostsmeten i terrinen och låt stelna i kylen 2 timmar.
/I
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti