tiistai 17. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 17

 Itse leivottu leipä on mitä parhain lahja. Varsinkin silloin kun lahjan saajalla on nurkat täynnä tavaraa. En ole aiemmin leiponut leipää jouluksi, mutta nyt päätin kokeilla.

Tällä reseptillä tulee 3 leipää.

Ainekset:

  • 4 dl kotikaljaa
  • 30-40 g tuorehiivaa
  • 1 dl omenasosetta
  • 1 rkl fenkolin siemeniä
  • 0,5 tl kuminan siemeniä
  • 0,5 dl siirappia
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 dl öljyä
  • 6-7 dl vehnäjauhoja
  • n. 4 dl ruisjauhoja

Lämmitä kotikalja kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva ja omenasose.
Hienonna fenkolin ja kuminan siemenet.
Lisää siirappi, mausteet, suola ja öljy nesteeseen.
Alusta taikinaan jauhoja kunnes taikina irtoaa käsistä, mutta on vielä pehmeää.
Anna taikinan kohota 30 minuuttia.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois.
Jaa taikina kolmeen osaan ja leivo ne kolmeksi limpuksi. Anna kohota toiset 30 minuuttia.
Voitele leivät kotikaljalla ripottele pinnalle mausteita.
Paista uunin alatasolla 20-30 minuuttia 200 asteessa.

 Tämä ja monta muuta herkullista reseptiä bongattiin Kodin kuvalehden joulu-numerosta. /I

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti