keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Itadagi masu!

 Pidän sushista ja olen halunnut opetella tekemään sitä jo jonkin aikaa. Kun näin ilmoituksen Marttojen järjestämästä kurssista, ilmoittauin heti kurssille ja onneksi sain paikan. Kurssi kesti kolmisen tuntia ja sen aikana valmistimme misokeittoa, nigireitä, makeja ja suomalaisen version japanilaisesta munakkaasta.

Vaikein tehtävä oli sumeshin eli sushi-riisin keittäminen ja siitä kannattaa aloittaa. Sumeshin voi keittää tavallisesta Risella-puuroriisistä. Ensin riisi piti valuttaa kylmän veden alla, kunnes tärkkelys on lähtenyt ja vesi on kirkasta. Sen jälkeen riisi kaadetaan veteen ja vesi kuumennetaan kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, kattilaan laitetaan kansi päälle ja annetaan kiehua 15 minuuttia. Kantta ei saa nostaa, koska muuten paine kattilassa häviää.

Munakkaan tekeminen oli myös jännä kokemus. Kuuden munan joukkoon laitetaan vettä, sokeria, valkoviiniä ja ripaus suolaa. Pannu kuumaksi ja sille laitetaan ruokalusikallinen öljyä  ja kaadetaan 1/4 osa seoksesta pannulle. Seoksen annetaan hyytyä ja, kun se on tarpeeksi hyytynyt, se rullataan toiseen laitaan. Sen jälkeen seuraava osa seoksesta kaadetaan pannulle. Kun sekin on tarpeeksi hyytynyt aiempi rulla kääritään toisen sisään. Näin tehdään vielä kaksi kertaa. Rulla leikataan viipaleiksi ja päälle voi laittaa paahdettuja seesaminsiemeniä




Makirullia olen tehnyt kerran aikaisemmin. Tärkeintä on olla laittamatta liikaa riisiä ja täytettä ja tehdä rullasta napakka. Teimme perinteisiä kurkkumakeja, mutta teimme myös suomalaisia versioita, joista toisiin tuli tuorejuustoa, poroa ja karpaloita ja toisiin tonnikalaa ja omenaa.


Sushien kanssa juomana tarjottiin vihreää teetä ja saimme testata sakea.

Itadagi masu!
/I

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti